Project in de kijker: validatie in het labo

Gepubliceerd op: 25 juli 2024

Koen Jorissen werkt sinds 2021 bij Select Projects als projectingenieur. Na een eerste project op Pfizer, is hij vandaag aan de slag in Heist-op-den-Berg als lab validatie ingenieur. In het labo of in de productie, overal moet gekwalificeerd en gevalideerd worden!

Wat is je achtergrond binnen Select Projects?

Ik ben afgestudeerd als industrieel ingenieur biochemie en ben bij Select Projects gestart in 2021, op een project bij Pfizer, op de Product support afdeling. Onze taak bestond er onder meer uit om de productie van het covid vaccin te valideren en mee op te volgen. Na acht maanden ben ik overgestapt naar mijn huidig project bij Organon.

Wat houdt je project juist in?

Kortweg gezegd voeren wij controles en testen uit op nieuwe toestellen die in het labo gebruikt worden. Al het lab equipment moet namelijk ook gevalideerd worden, bijvoorbeeld aan de hand van IQ , OQ en PQ testen.

Kan je een voorbeeld geven?

Wanneer er bijvoorbeeld een pH-meter wordt aangekocht, wordt die door de leverancier geïnstalleerd en gekwalificeerd. Daarna is het aan Organon en dus aan ons om verschillende testen uit te voeren, om te controleren dat de toestellen voldoen aan de site-specifieke vereisten die nog niet voldaan zijn.

Natuurlijk is dit heel simplistisch voorgesteld. Maar het is niet bij elk toestel zo eenvoudig. Een Laser diffractie toestel werkt met een computer en software, die gekoppeld moet worden met de nodige servers en systemen van Organon. De sterk opkomende digitalisatie van lab-equipment vormt een extra uitdaging.

Hoeveel toestellen moet je zo valideren?

Dat hangt af van de complexiteit van het toestel. Op jaarbasis doe je per persoon een tot twee complexere toestellen en zes tot acht eenvoudigere. Maar dit hangt natuurlijk sterk af van toestel tot toestel en van de urgentie. Het kan zijn dat we alles moeten laten vallen om één complex toestel te valideren.

Hoe ziet jouw team eruit?

We hebben geen vast Select Projects team maar ik heb wel contact met de collega’s van Select Projects die in het labo staan. Binnen ons Capex-team zijn we met vijf maar iedereen werkt grotendeels zelfstandig. Iedereen is volledig verantwoordelijk voor zijn eigen projecten, maar we springen wel bij als dat nodig is.

Is er een verschil met de validatie op productieniveau?

Ikzelf heb enkel nog maar in het labo gewerkt, maar ik kan me zeker en vast inbeelden dat er verschillen en gelijkenissen zijn.

Ons einddoel is hetzelfde: de strikte richtlijnen voor de pharma opvolgen en op die manier ervoor zorgen dat de eindproducten veilig zijn voor de gebruikers. In het labo geld immers dat als de labotoestellen niet gevalideerd zijn, we de resultaten van de analyses die er op uitgevoerd worden, niet kunnen vertrouwen en we dus niet zeker zijn dat het eindproduct veilig, werkzaam en compliant is.

Daarnaast valideren we labotoestellen waarvan er meerdere exemplaren in gebruik zijn, dit is zeker niet altijd het geval in productie. Hierdoor is er vaak minder tijdsdruk waardoor er enerzijds verwacht wordt flexibel in te spelen op projecten met een hogere urgentie en dat er anderzijds meer tijd genomen wordt om alles te onderzoeken en documenteren.

Wat zijn je verdere plannen binnen Select Projects?

Ik heb dit project graag gedaan. Het gaf mij een extra uitdaging ten opzichte van mijn eerste project en ik heb er veel bijgeleerd. Zo heb ik echt zelfstandig leren werken. In een volgend project zou ik graag terug in teamverband werken. Dat is iets waar ik minder ervaring mee heb, en waar ik dus nog in kan groeien.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in de Life Sciences? Neem dan zeker een kijkje tussen onze openstaande projecten: https://www.select-projects.be/nl-BE/carriere/jobs-petrochemie-energie-pharma-bouw

Ander nieuws