Young graduate Milan vertelt over zijn onboardingsweek

Gepubliceerd op: 24 september 2024

Tijdens de eerste week van september ontvangen we bij Select Projects elk jaar een groepje young graduates. Dat zijn technische talenten die hun carrière in de pharma en Life Science willen starten met een boost. Een van hen is Milan. Lees Milan’s verslag van zijn onboardingsweek hieronder:

De opleidingsweek van het Young Graduate Program was een intensieve maar boeiende week op theoretisch en sociaal vlak. We werden ondergedompeld in het reilen en zeilen van de farmaceutische wereld, waarbij ik nuttige inzichten opdeed die tijdens mijn opleiding niet op die manier aan bod kwamen. Zo werd ik helemaal klaargestoomd om mijn toekomstige loopbaan vanaf de start een boost te geven. Daarnaast kwamen we in contact met verschillende ervaren professionals die voor ons naar de hoofdzetel van Select Projects afgezakt waren.

Een week van tevoren, kreeg ik een aantal trainingen aangeboden om mezelf voor te bereiden. Door die bondige introductie voelde ik me toch al wat voorbereid, waardoor ik maandag met wat meer zelfzekerheid de bedrijfswereld binnenwandelde.

Pannenkoeken en pharma

Maandagochtend werd ik, samen met de vier andere young graduates, verwacht op HQ. Al snel ondervond ik dat de sfeer bij Select Projects zeer toegankelijk was en ons zo de mogelijkheid bood om elkaar beter te leren kennen. Zo stelde iedereen zich voor en hadden we een beter zicht op wie onze toekomstige collega’s zouden worden. We hadden snel de ideale sfeer gecreëerd om onszelf bij te scholen doorheen de week.


Tijdens de middag bakten we pannenkoeken samen met Sara, één van onze trainers. Na het bekijken en proeven van de pannenkoeken werd duidelijk dat er aan de kwaliteit heel wat schortte. De aap kwam uit de mouw zeg maar, want toen bleek dat we geen suiker, maar wel citroenzuur gebruikt hadden. Ook werd duidelijk dat twee verschillende pannen heel andere pannenkoeken opleverden en dat kleine variaties in onze manier van werken voor merkbare verschillen gezorgd hadden.


Dat koppelden we dan terug naar de farmacie waar je onder andere altijd checkt of de stof waarmee je denkt te werken weldegelijk de juiste stof is. Het materiaal waarmee je werkt, heeft ook een invloed op het proces.

De key-take away van deze interactieve workshop was dat variatie snel een invloed heeft op de kwaliteit van het eindproduct. In geneesmiddelenproductie mag dit absoluut niet en onze week zou dan ook doorspekt zijn van GMP en GdP. Daarnaast leerden we ook dat je in de farmaceutische wereld moet aangeven welke producten, materiaal, procedures je gebruikt. Zonder documentatie is je eindproduct niets waard.

Praktijkervaring bij ViTalent

De workshops op dinsdag en woensdag, waren dan weer eerder theoretisch van aard. We leerden over het steriele en niet-steriele productieproces. Ook kregen we te horen wat validatie en kwalificatie nu net inhouden en wat het verschil tussen deze twee begrippen is. De nieuwe informatie werd vertaald in een praktische opdracht waarbij we ons eigen product op de markt moesten brengen.


Vervolgens trokken we donderdag naar ViTalent, sectoraal compententiecentrum voor de life sciences sector in Vlaanderen, om op een immersieve manier een beter beeld te krijgen van een farmaceutische site en productie. Hier kregen we te maken met tal van zaken zoals gowning, materiaal transfer en CIP. We konden dan ook beleven hoe het is om als operator te werken in een klasse A/B omgeving. Deze opleidingsdag bouwde op een leuke manier de brug tussen theorie en praktijk. Op het einde van de dag kregen we de opdracht een plattegrond van ons (fictief) farmaceutisch bedrijf te tekenen.

Professionals ontmoeten

Als afsluiter stelden we ons product en de plattegrond van het bedrijf voor aan een groepje Select Projects collega’s waarna we ons verdiepten in het leven als ambassadeur voor Select Projects. Toen kwam mijn favoriete moment; het speeddaten met collega-consultants en voorgangers van het young graduates program. Mensen leren kennen vind ik altijd fijn, zelfs als je verplicht in een hokje wordt gezet 😉. Om de drukke week af te sluiten kregen we op de afterwork het leuke nieuws te horen dat iedereen geslaagd was!


Kortom was de eerste week van het young graduate program een intensieve, verruimende week op cognitief en sociaal vlak. Het koppelde de theorie goed aan de praktijk door middel van sterk doordachte opdrachten. Losstaand van de farmaceutische opleiding en leerervaringen maak je ook contact met interessante professionals in het veld. Als verse schoolverlater was deze week de ideale voorbereiding die me klaarstoomde voor het bedrijfsleven in de farmaceutische wereld. Laat het echte werk maar komen!

Ander nieuws